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OFFICE MEMORANDUM 

 
SUBJECT: Senior Citizens Savings Scheme, 2004 (SCSS)-clarifications regarding. 
 
  The undersigned is directed to say that this Ministry has been in receipt of various 
suggestions and queries from Department of Posts (DOP) as well as senior citizens seeking 
clarifications in respect of various provisions of the Senior Citizens Savings Scheme, 2004 
(SCSS). These suggestions and queries have been examined in this Department and necessary 
clarifications are issued as under:-  

ISSUES  RAISED CLARIFICATION 
1. Can a joint account be opened with any 

person? 
The account can be opened jointly with spouse only .  
                                                                      -Rule-3(3) 

2. What should be the age of spouse  in 
case of a joint account? 

In case of a joint account, age of Ist applicant/depositor is the 
only factor to decide the eligibility to invest under the scheme. 
There is no age bar/limit for the 2nd applicant/joint 
holder (i.e. Spouse)                Rule-3(3) 

3. Share of the joint account holder in the 
deposit in an account. 

The whole amount of investment in an account under 
the scheme is attributed to the Ist applicant/Depositor 
only. Question of any share of the 2nd applicant/joint account 
holder (Spouse), therefore, does not arise.                (Rule-3(3) 

4. In case the depositor does not close 
the account on maturity and also not 
extend the account for a period of three 
years within a period of one year after 
maturity, how, the interest is to be 
calculated/paid after the maturity period? 

The account shall be treated as matured and post maturity 
interest at the rate applicable to the deposits under Post Office 
Savings Accounts from time to time, shall only be admissible for 
the period beyond maturity in accordance with the rules. The 
amount of excess interest paid (at higher rate applicable to the 
deposits under SCSS) after maturity shall be deducted-Rule-7(9).

5. Whether any Income Tax 
rebate/exemption is admissible? 

 No Income/Wealth Tax rebate and/or exemption is admissible 
under the scheme. The existing Income tax provisions shall 
apply . 

6.  Whether ‘A’ can open a joint account 
with his/her Spouse ‘B’  with maximum 
admissible deposits of Rs. 15 lakhs and 
similarly ‘B’ can open another account 
individually or jointly with ‘A’, with any 
amount of deposit. 

Yes. Both the Spouses can open individual and/or joint 
accounts with each other with the maximum deposits upto Rs. 
15 Lakh each, provided both are individually eligible to invest 
under relevant provisions of the rules governing the scheme.                                                  
                                                      -Rules 3 & 4. 

7. Whether new savings account is 
required to be opened for getting the 
interest credited periodically? 

 

No such requirement is specified. The Depositors may get 
their interest, due on the deposits under the scheme, credited 
to their existing savings account(s), at the deposit office where 
their account under this scheme stands. Further, the savings 
account may be a single or joint ( type ‘A’ or ‘B’) account, 
subject to the condition that the maximum limit of balance 
specified, if any, in the savings account, is not crossed by credit 
of the interest.  -Rule 7(4). 

8. Multiple withdrawals, as per 
requirements of the depositor, may be 

No. This will lead to confusion and also distort the interest 
calculations/payments by the deposit offices from time to time. 



permitted. There is, however, no bar on the depositors for opening of 
new/multiple accounts within the overall ceiling of Rs. 15 lakh.  

9. Whether any fee is to be charged for nominat ion 
and/or change/cancellation of nomination? 

 
No such fee has been specified.     –Rule 6. 

10. Instead of clubbing the interest 
payments to the last day of the quarter 
of the calendar year, interest may be 
paid on completion of a quarter from/ 
based on the date of deposit. Similar 
provision exists under POMIA scheme.     

    The Department of Posts is offering the facility of Electronic 
Credit System(ECS) in computerized post offices and also 
providing the facility of post-dated cheques. No change in the 
existing provisions is, therefore, desirable. 

11.Head(s) of account for booking of 
various transactions, charges, etc., 
under the scheme. 

   Detailed accounting procedure for booking of various 
transactions in respect of the SCSS is under the process of 
finalisation. 

12. Successors/heirs of deceased serving 
persons should also be made eligible to 
deposit the terminal benefits under the 
scheme. 

The suggestion can not be accepted. Apart from the SCSS, 
there are a number of other options/avenues of investment 
available under small savings schemes.  

13. Whether documents viz: Ration cards, 
Voter Identity cards, not bearing date 
of birth, can be accepted as age proof.  

- Department of Posts. 

Yes. There is no ambiguity in this regard. The documents carry 
age on the date of issue.  
         
 - Note: 1 below Application Form (FORM-A) 

14. Period upto which post-maturity 
interest can be given. 

 

  In case the account is not closed on completion of the 5 years’ 
maturity period and also not extended under rule 4(3), post-
maturity interest @ the rate applicable to Post Office Savings 
Accounts from time to time shall be paid till the end of the 
month preceding the month of closure. No time limit has been 
prescribed.                                                  –Rule 7(9). 

15. Automatic electronic transfer of 
interest to a savings account at a post 
office/bank other than the deposit 
office. 

The Department of Posts is offering the facility of Electronic 
Credit System(ECS) in computerised post offices and also 
providing the facility of post-dated cheques to the subscribers 
of POMIA scheme. Similar facilities may be provided to the 
subscribers of SCSS also.  

16. Post dated cheques / warrants may 
be issued towards repayment of 
principal on maturity. 

This aspect will be examined in detail separately in consultation 
with the Department of Posts as well as RBI, etc. 

17. Whether State Governments are 
eligible to the share of net collections 
under the scheme. 

Yes. The scheme is a part of small savings accounted for in the 
National Small Savings Fund. Entire net collections under the 
scheme are transferable to State/UT(with legislature) 
Governments on the terms of other transfers from small 
savings. 

 Some more suggestions/queries are under examination in this Department and decision on 
the same will be communicated in due course. 
  This issues with the approval of the Secretary (Expenditure & Budget). 

Sd/-     . 
( P. C. SINGH) 

UNDER SECRETARY TO THE GOVERNMENT OF INDIA 
 
Disclaimer : This is for General Public information. For reference, etc., 

however, signed copy of the OM shall only be treated as a valid 
document.  


